zaterdag 28 juni 2008

Bibliotheek 2.0

Vroeger was het vanzelfsprekend dat de mensen naar de bibliotheek toe kwamen. Daar hoefde niet veel moeite voor gedaan te worden dat liep vanzelf wel. Tegenwoordig is dat een stuk minder vanzelfsprekend. Internet is altijd en overal beschikbaar, we zijn niet meer de enigen die informatie aanbieden. Het is dus niet meer dan logisch dat de bibliotheek langs de digitale weg naar de mensen toe gaat.
Sommige web 2.0 toepassingen zullen zich hier heel goed voor lenen. Ik denk aan een BMB-Widget wat iedereen op zijn eigen website of iGoogle kan plaatsen, wiki's, blogs en bijvoorbeeld de bieb op je mobiel. Zoals het UITpunt op je mobiel, wat onlangs gerealiseerd is! Lekker makkelijk !!
Van de andere kant denk ik ook dat je de mensen niet in een klap moet overvoeren met 2.0 toepassingen. Het grootste deel van onze gebruikers is gezien de leeftijd niet echt heel actief op internet. Het moet natuurlijk wel zo blijven dat je die niet afschrikt met een overvloed aan Web 2.0 toepassingen. Gewoon een boek zoeken, zonder al te veel poespas er omheen moet wel mogelijk blijven.
Voor jeugd en jongeren is het natuurlijk een ander verhaal. Voor hun is internet gewoon een deel van hun leven.
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.
Dus zeker met de tijd meegaan lijkt, maar de de bestaande klanten op de voor hun vertrouwde manier blijven benaderen.

Geen opmerkingen: